opvoedtips van het cjg www.cjgbreda.nl

Praat regelmatig met vrienden, familie en andere ouders over opvoeden. Als je vragen hebt, kun je ook bij de huisarts of de leerkracht van je kind terecht. Of kijk eens in de gemeentegids of op internet. Je kunt ook altijd contact opnemen met het CJG. 

Positief opvoeden

 print
 

Positief opvoeden: Hoe doe ik dat?  
 
Het is prachtig om je kind te zien opgroeien. Het zoekt zijn weg in de wereld  en jij helpt het daarbij. Een goed contact met je kind speelt daarbij een belangrijke rol. Natuurlijk gaat er wel eens iets mis; dat hoort er bij. Ook  kom je voor allerlei keuzes te staan: Hoe reageer je op bepaald gedrag, wat is je rol als ouder, bij wie kun je met vragen terecht? Positief opvoeden is een manier van opvoeden waarbij je als ouder vooral kijkt naar de dingen de je kind goed doet en je kind aanmoedigt. Zo ontwikkelt het allerlei vaardigheden en krijgt het zelfvertrouwen.

Een positieve opvoeding begint met een liefdevolle en veilige thuisbasis. Veilig wil zeggen dat je kind kan spelen en dingen kan ontdekken zonder dat je als ouder bang hoeft te zijn dat er ongelukken gebeuren. Maar veilig betekent ook dat je kind weet waar het aan toe is en wat er van hem wordt verwacht. Dat veilige gevoel kun je je kind geven door voor regelmaat te zorgen en duidelijke afspraken met hem te maken of een aantal regels in te stellen.

Aanmoedigen 
Een kind kan veel leren in een omgeving waarin wat te beleven en ontdekken valt: Taal, bewegen, hoe zitten dingen in elkaar, hoe ga je met andere kinderen om. Die vaardigheden pikt je kind vooral op als je het aanmoedigt. Dat kun je bijvoorbeeld doen door het een complimentje te geven of je duim op te steken. 
Door aanmoedigingen zal je kind zich vaker gedragen op een manier die jij graag ziet. Dat werkt het beste als je uitlegt wat je precies goed vindt aan zijn gedrag. Je zegt dan bijvoorbeeld: 'Wat fijn dat je alles weer hebt opgeruimd toen je klaar was met spelen.'  

Een goede band
Opvoeden gaat stukken gemakkelijker als je een fijne band hebt met je kind. Het is goed om elke dag even écht de tijd voor je kind te nemen. Dat hoeft niet altijd lang te zijn, maar geef je zoon of dochter dan wel je volledige aandacht. Praat met je kind: Het bevordert zijn communicatieve vaardigheden en geeft het een goed gevoel over zichzelf. Kijk en luister naar je kind. Zo kom je erachter waar het mee bezig is, waar het mee zit en waar het wel wat hulp bij kan gebruiken. En: Laat je kind merken dat je van hem houdt. Je kind leert dan dat het de moeite waard is. Kinderen die veel liefde en warmte krijgen, zijn later beter in staat liefdevolle relaties aan te gaan.

Realistische verwachtingen 
Positief opvoeden is ook realistische verwachtingen hebben, van je kind én van jezelf. Als je teveel van je kind verwacht, kan het onzeker worden. Verwacht je van jezelf dat je de perfecte ouder bent, dan raak je alleen maar gefrustreerd. Opvoeden kan soms lastig zijn en fouten maken hoort erbij. Daar leer je van. Vertel het ook aan je kind als jij een fout hebt gemaakt. Zo leert het dat af en toe een fout maken heel gewoon is en hoe je daarmee omgaat. Probeer positief te blijven en heb vertrouwen in jezelf. Dat breng je ook weer over op je kind.